söndag 30 januari 2011

Onödigt vetande: CD-skivor

En CD-skiva har en diameter på 12 cm och rymmer 74 (eller 80) minuter musik. Hur kommer det sig?

CD-skivan utvecklades av Philips och Sony. Sonys version hade en diameter på 100 mm och rymde 60 minuter musik, Philips en diameter på 115 mm och rymde också den 60 minuter. Men så hände något och som vanligt får en kvinna skulden.
Sonys vice-vd Norio Ohgas fru (ni förstår hur viktigt det här är!) bestämde (i egenskap av hustru antar jag) att en CD skulle rymma hela Beethovens nionde symfoni eftersom det var hennes favoritverk. Berlins philharmoniker hade gjort en inspelning på 66 minuter, men för att vara på den säkra sidan dubbelkollade man så det inte fanns någon ännu längre inspelning.

Det fanns det. En monoinspelning från Bayreuther Festspiele 1951 dirigerad av Wilhelm Furtwängler var 74 minuter lång. Därför bestämdes det att en skiva skulle rymma 74 minuter och för att få plats med det krävdes det att skivorna fick en diameter på 12 cm.

Jag säger att man skyllde på en kvinna för det är precis så det är.

Philips hade redan en fabrik färdig i Tyskland redo att producera 115 mm-skivor och hade det blivit standard hade de Sony aldrig kunnat komma ikapp. Då hade 115 mm vunnit över 100 mm. Sony behövde en ny standard för att inte halka efter, Beethoven och fru Ohga var den perfekta ursäkten.

Första CD-skivan som producerades var ABBAs The Visitors 1982. Den sög (tydligen) och bandet splittrades strax därefter.

Nu till lite siffror. En CD-skiva består av en lång spiral med informationsbitar. Spiralen är otroliga 5 380 meter lång och läshastigheten är 4,27 km/h (eller 1,2 meter per sekund), vilket är vanlig gånghastighet. Drar du ut spiralen till ett långt snöre och går längs med det skulle det alltså låta som det är tänkt.

Avancerade CD-brännare kan bränna skivor i 52 gånger vanlig läshastighet. Det är som att rita linjerna på vägen i 222,04 km i timmen. Riktigt snabba läsare kan läsa av datan snabbare än så, hela 72 gånger vanlig läshastighet. Det motsvarar en hastighet på 307,44 km i timmen.

Men vet ni vad som också är 5 380 meter långt? Racingbanan Losail International Circuit i Quatar. Den bästa varvtiden på banan hålls av Nico Hülkenberg och är på 1 minut 35 sekunder och 741 tusendelar. Vad blir det omräknat i CD-läsarhastighet? Jo, 47,38 gånger vanlig läshastighet. Min CD-läsare spöar det som skit!