tisdag 18 januari 2011

Idag ska jag... koppla elsystem med sparris!

Idag ska jag och Lars prova ledningsförmågan hos olika grönsaker och frukter. 

Igår testade vi att ladda 12-volts-batterier med en 55 A-generator genom att koppla pluskabeln via en blyertspenna. Eller, vi skulle göra det, men började med att bara koppla blyertspennan direkt till batteriet.

Pennan blev varm och vi räknade ut att den hade ett motstånd på cirka 10 Ohm (Ω) vilket inte skulle möjliggöra någon vidare laddning alls.

Vi kollade i våra motståndstabeller för att se vad vanliga grönsaker och frukter har för elektrisk ledningsförmåga, men av någon anledningen verkar det inte som att någon tagit reda på det.

Vi hoppas att vi ska hitta en grönsak som vi kan ladda batterierna igenom, men efter att ha testat med blyertspennan är vi minst sagt skeptiska. Vi kommer i alla fall att kunna fylla i de där tomma grönsaks- och fruktraderna i tabellen.

Vi testade att koppla genom ett glas vatten, men då fick vi ett motstånd på flera miljoner Ohm. När blandade i salt i vattnet sjönk motståndet till 50 000 Ω, men det var fortfarande en faktor 10 000 gånger högre än vi hade hoppats på.

Återkommer med resultat.