onsdag 26 januari 2011

En älg, två barn och tre vargar går in i en skog...

Norska barn och djur. Jag fattar inte. Nu kommer en nyhet till om hur ett norskt barn lurat norska vilda djur. Hur kan det komma sig?

Jag läser på CNN:s blogg om en norsk pojke Walter Eikrem som skrämde iväg tre vargar med hjälp av Overcome med Creed. Hans mamma hade lärt honom att inte försöka springa från vargar (och mamma, om du läser detta, varför fick jag inte sådana tips när jag var liten?). När han upptäckte att vad han trott var tre hundar istället var tre vargar så tog han av sig lurarna och höjde volymen.

Vargarna flydde från platsen.

Historien öppnar för en mängd frågor: Skulle någon annan musik fått vargarna att anfalla? Eller kanske få dem på kelhumör? Brydde sig vargarna ens om musiken? Kan det ha varit något annat som skrämde vargarna?
To be fair, Walter was yelling at the top of his lungs and wildly flailing his arms, so it’s tough to say exactly what made the wolves decide the boy might not be delicious.
Det påminner om när 12-åriga Hans Jørgen Olsen i 2007 räddade sin syster undan en älg genom att spela död. Hur visste han att det var en bra idé? Inte från mamma i alla fall. Nej, han hade spelat Hunter i World of Warcraft. På level 30 (2007, lvl 32 nu) kan man träna färdigheten Feign Death där man spelar död för att lura monstren att man är ofarlig.

Så i ena fallet var det Creed och mammans råd som räddade pojken. I andra fallet var det wow-skillz. Det är inte mycket att gå på, inget gemensamt förutom att båda barnen är norrmän - och att djuren var det. Kanske ser jag på det här från fel synvinkel. Det kanske inte är de norska barnen som är smarta, det kanske är de norska djuren som är korkade. Varför skulle de annars bo i Norge?