onsdag 19 januari 2011

Förföljd av Sluge Hans spöke - hur smarta är djur?

Jag läser i New York Times om smarta djur. En psykolog in Spartanburg, South Carolina har lärt sin Border collie Chaser förstå 1 022 olika ord.

Att lära sig så många ord är inte lätt. Chasers ägare John W. Pilley köpte henne som valp 2004 och sedan dess har de övat fyra till fem timmar om dagen. Det är imponerande, speciellt med tanke på att svenska wikipedia skriver att "man tror att Border collien kan förstå upp till 200 ord".

Men det jag fastnar för är inte Chasers bedrift utan Sluge Hans spöke:
Haunting almost every interaction between people and animals is the ghost of Clever Hans, a German horse that in the early 1900s would tap out answers to arithmetic problems with his hoof.
Sluge Hans kunde inte alls kunde räkna. Han svarade bara rätt om frågeställaren själv visste svaret på frågan. Det han däremot var grym på var att uppfatta väldigt små huvud- och kroppsrörelser hos frågeställaren.
Since viewers would tense as Hans approached the right number of taps, and relax when he reached it, the horse knew exactly when to stop.
Border collies är vallhundar med ett rykte av att vara smarta. Eftersom de föds upp för att vara just vallhundar kan man räkna med att Border collies som inte är uppmärksamma på sina ägare eller på fåren inte får bli föräldrar. Det onaturliga urvalet skulle i så fall premiera uppmärksamhet vilket borde göra just Border collies extra utsatta för Sluge Hans-effekten.

Jag betvivlar inte att Chaser kan 1 022 olika ord, den enda Border collien som jag känt verkade hur smart som helst. Det jag tycker är intressant hur lätt människan har för att förutsätta att en intelligent tanke ligger bakom enkelt beteende.

Förmågan att se och höra saker som inte finns är inte unik för människas relation till djur djur. Med visuella hjälpmedel kan vi höra saker som inte är där. Vi har lärt oss känna igen vissa former (som ansikten) och ser dessa former i allt från molnformationer till rostmackor. På samma sätt vill vi gärna tro att hundar och andra djur är mycket smartare än de är.

Oftast gör nog djur som de gör för att de vill ha mat, eller möjligtvis lite uppmärksamhet, inte för att de någon intelligent tanke ligger bakom. På det sättet kanske de inte skiljer sig så mycket från människor.