lördag 19 februari 2011

Solowheel, hjulet återuppfunnet

Det är något speciellt med prylar som gör att man kan ta sig fram utan ansträngning och se sjukt fånig ut samtidigt.

Först kom Segway som var så pinsamt farlig att snubben som ägde företaget dog i en olycka med sitt eget fordon. Att de dessutom används istället för hästar i Koreanska kavalleriet gör dem inte mindre fåniga.

Koreanska infanteriet!

Nu har ett amerikanskt företag bestämt sig för att göra ett ännu fjantigare fordon än Segway. De kallar det kort och gott för Solowheel och det är precis vad det låter som.

Solowheel, för alla som tyckte att Segway var lite för manligt

Den har ett 1 kW litium-batteri som ger tillräckligt mycket kräm för att åka två timmar, tar 45 minuter att ladda fullt och återladdas i nedförsbackar. Med en topphastighet på 20 km/h och en räckvidd på 20 km kan vem som helst räkna ut att man måste åka rätt långsamt för att batteriet ska räcka i två timmar.

Hela paketet väger 9 kilo, vilket tydligen betyder att man kan ta med det på krogen om man känner för det. Det är inget Albertbloggen rekommenderar. Företaget har lagt upp en film på hur det ser ut när man åker.
Som ni ser styrs grejen genom att flytta sin tyngdpunkt, inget styre eller sånt tjafs. Luta dig frammåt för att åka snabbare, bakåt för att bromsa, höger och vänster för att svänga. Det är inte så lätt, Engadget har provat och ja, ni kan se själva.
Solowheel kommer i Mars och kommer att kosta runt 1500 dollar.