En växt blir till. Går från frö till skott och fortsätter att växa. Det är lätt att tro att den tar sin energi ifrån jorden - att den suger upp all den näring den behöver genom rötterna. Riktigt så enkelt är det inte (och det borde vi alla minnas från högstadiebiologin).
Visst, vatten och lite näring och mineraler kan det suga upp från jorden, men det är inte det som bygger själva växten. I alla fall inte till största delen. För att växten ska kunna växa och bilda de kolvätekedjor som den är uppbyggd av så behövs det kol och väte. Fotosyntesen binder kol från koldioxid i luften i växterna och avger syre. För att detta ska fungera krävs det vatten (varför det är viktigt att vattna blommorna) och solenergi (varför blommorna inte vill stå i totalt mörker).
Om det finns mer koldioxid kan växterna växa snabbare. Det finns en del tillämpningar där man automatiskt får ett överskott på koldioxid (tillexempel om man har ett kol- eller biokraftverk).
Om vi har växter som behöver mycket koldioxid men kanske inte får det. Och kraftverk som släpper ut massa koldioxid men kanske inte får det. Då kanske det vore smart att kombinera detta. Kanske skulle man kunna använda växterna som man odlar till att göra något flytande drivmedel.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar