torsdag 11 februari 2010

The Cake is (No) Lie

Pinky spelade igenom Portal. Hon gjorde det i två sittningar och det tog inte mer än fem timmar. Jag är både glad och stolt. Glad för att hon tyckte om spelet lika mycket som jag. Stolt för att hon spelade så bra.

Jag tycker att alla borde spela Portal. Av tre anledningar:
  1. Det är ROLIGT. GlaDOS som guidar en genom spelet kladdar svart humor över hela upplevelsen och ger den en själ och en personlighet som många spel, framförallt pusselspel, saknar.
  2. Det får dig att TÄNKA i tre dimensioner på ett nytt sätt. Portalerna kan få vem som helst att tappa orienteringen, men det gör känslan av att BEMÄSTRA portalerna så mycket mer tillfredsställande.
  3. Det är PEDAGOGISKT. Jag vet att det låter som världens sämsta anledning att spela ett spel, men faktum är att spel som är smart och pedagogiskt uppbyggda kan locka in vem som helst. Det är det som gör skillnaden mellan spel som bara fungerar för en liten klick människor och spel som man kan rekommendera till vem som helst. Portal tillhör den senare kategorin.
Om du inte har spelat Portal, gör det. Det är ett smart och roligt spel som kommer att få dig att se på data- och tevespel på ett helt nytt sätt.

Vi köpte en liten kärleksmums som vi lockade Pinky med för att hon skulle känna sig motiverad att fortsätta spela. Vi sa att hon skulle få den om hon spelade klart spelet. Det fungerade superbra, men jag tror att hon hade spelat klart spelet även utan löften om kaka.

Förresten är det supergulligt med personer som inte är vana vid att spela spel i förstapersonsperspektiv, de försöker titta runt hörn genom att fysiskt sträcka sig och titta runt hörnet. Åh, så gulligt.