onsdag 22 september 2010

Lite perspektiv, tack!

Det är skillnad på att respektera någons rätt till sina åsikter och att respektera någons åsikter.

För att inte citera Voltaire: "Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den".
  • Om du tycker att någon säger något på fel sätt betyder det inte nödvändigtvis att du tycker att de säger fel saker.
  • Det är skillnad på hur man säger saker och vad man säger.
  • Det är skillnad på vad som sägs och vem som säger det.
  • Och du kan kritisera någons argument utan att kritisera personen.
Att Sverigedemokraterna röstats in i riksdagen är ett misslyckande för de etablerade partierna. Med tanke på att Sverigedemokraternas argument och förslag bygger på felaktiga antaganden och en osann verklighetsbeskrivning är detta extra bekymmersamt. Personer som har fel borde väl inte vara så svåra att ta debatt med?

Det här klippet cirkulerar på internet och används för att visa hur korkade Sverigedemokraterna är.För det första finns det inget som säger att en individ i en grupp är representativ för resten av gruppen. Bara för att du har en korkad kompis betyder inte det att alla dina kompisar är korkade. Och bara för att du har en knäpp släkting betyder inte det att hela din släkt är knäpp.

För det andra: om Sverigedemokraterna är så korkade som mannen i klippen ger sken av att vara så kan väl Sverigedemokraterna knappast utgöra något hot? Om sådana förvirrade människor hotar dig intellektuellt borde du kanske välja något annat intresse än att argumentera politik?

Det har talats om att Sverigedemokraterna är "obehagliga", att de ska "neutraliseras" och "hållas kort". Det har pratats om att det är "olyckligt" att de kommit in och att det bästa vore om de aldrig kommit hit. Det är exakt samma argument som Sverigedemokraterna använder mot invandrare. Visst kan du argumentera bättre än så?

Avslutningsvis så tycker jag att DN:s Wolodarski uttryckte det bra när han skrev "Gör inte Sverigedemokraterna större än 5,7 procent." Eller som det står på omslaget av Liftarens Guide till Galaxen: "DON'T PANIC!".

Ta det lugnt. Ett djupt andetag. Ett halvt steg tillbaka. Få lite perspektiv på tillvaron. Om du slutar argumentera så känslomässigt och använder huvudet så kommer det här gå hur bra som helst.