onsdag 27 maj 2009

Telia först i världen med kommersiellt 4G-nät?

I måndags installerades den världens första 4G-basstation för kommersiellt bruk i Stockholm. Idag har även NyTeknik en artikel uppe om installationen. Tanken är att nätet ska tas i bruk i början av 2010 och att täckningen i Stockholm city ska motsvara dagens 2G- och 3G-täckning. Tekniken ska erbjuda upp till 170 MBits/sekund i nedladdningshastighet och 50 MBits/sekund i uppladdningshastighet

När 3G introducerades för åtta år sedan var det mycket snack om videokonversationer och dylikt. Den funktionen har jag aldrig använt (men jag är ganska säker på att den är bra för döva, för vilka vanlig telefoni är ganska klurig). Det jag tycker är intressant med teknikskiften av den här typen är att det alltid brukar börja med att gå åt fel håll.

Innan 3G hade trenden bland GSM-mobiler varit att de skulle vara så små som möjligt. Så kom 3G och mobilerna växte och blev stora klumpar (med väldigt dålig batteritid). Nu har mobiltelefondesignen kommit ikapp nät-tekniken på flera sätt, men förändringen i mobildesign tycks vara permanent. Med nya funktioner och nya behov, som att kunna ta schyssta bilder eller surfa på (riktiga) internet ökar kraven på mobilens skärm vilket gör att det inte längre är önskvärt att ha en hur liten mobil som helst.

Just utvecklingen med att börja använda telefonen till allt fler olika saker gör också att det känns som vi tar ett steg fram och två steg bakåt. Internet har utvecklats snabbt och tiden då man surfade med vanliga modem känns idag väldigt långt borta. Vi har vant oss vid en viss standard och det känns väldigt jobbigt när sidor tar mer än någon sekund att ladda eller om internet plötsligt inte är tillgängligt.

Men det som vi har svårt att förlåta när det gäller vanliga datorer kan vi ha överseende med när det gäller mobilerna. Det är fortfarande ganska segt att surfa i mobilen (med de flesta mobilerna), men det blir bättre och bättre för varje generation som kommer. Utvecklingen ser precis likadan ut för internet i mobilen som den gjorde för det stora internet och det är bara en tidsfråga innan det slutar vara någon skillnad.

En fråga som man skulle kunna ställa är hur dessa trådlösa nätverk påverkar oss? Där jag sitter just nu kan jag komma åt ett 20-tal trådlösa nätverk, en massa digitala tevekanaler och radiokanaler. Dessutom passerar säkert ett hundratal telefonsamtal genom luften. Det är ofattbart mycket information som förmedlas varje sekund. Det är något att fundera på.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar