fredag 29 maj 2009

Lägg mer kulor på elbilar

Energimyndigheten föreslår i sin rapport med det studentikåsa namnet KAMEL (Kunskapsunderlag Angående Marknaden för Elfordon och Laddhybrider) som lades fram idag att staten bör satsa mellan en kvarts och en halv miljard kronor på ett nationellt demonstrationsprogram för elbilar och laddhybrider (puh, lång mening.) Inom ramen för programmet skulle även utbyggnad av infrastruktur och inköpsinscitament införas.

El- och laddhybridbilar har minst lika bra miljöprestanda som andra så kallade miljöbilar (etanol- och biogasbilar). Trots det är det samlade stödet till etanol- och biogasbilar idag större än till el- och laddhybridbilar. Energimyndigheten föreslår att stödet till el- och laddhybridbilar ökas, och att stödet ges i samband med inköp av bilen.

Jag kunde knappt ha sagt det bättre själv. Fast jag är ju förstås övertygad om att elbilar och laddhybrider kommer att ta marknaden med storm med fri konkurrens också. Men om någon anstränger sig för att det ska gå fortare är jag inte den som klagar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar