lördag 23 maj 2009

Kan någon förklara uttagsskatt för mig?

Jag antar att jag har missuppfattat något. Läser i DN om en ny "uttagsskatt" för vindkooperativ. Du köper en andel i ett vindkraftverk, det kostar ett par tusenlappar och ger dig rätt att köpa en viss mängd el från vindkraftverket varje år. Priset du betalar blir vad jag antar är självkostnadspris och är då mycket lägre än det vanliga elpriset, i artikeln nämns 13 öre per kilowattimme för det rabbaterade priset och 50 öre som "vanligt elpris". Så långt är jag med.

Nu visar det sig att det är en förmån att få köpa el till ett så lågt pris och man borde således betala en uttagsskatt på 26.5 procent av mellanskillnaden av det rabatterade priset och det vanliga priset. Notan hamnar då på 20 öre per kilowattimme. Har jag förstått rätt hittills?

Det är det där med förmån och skatt som jag inte riktigt förstår. Om jag väljer att betala mer i fast månadsavgift på mitt mobilabonnemang för att sedan kunna ringa billigare, finns det risk att jag drabbas av en uttagsskatt för mellanskillnaden mellan mitt låga pris och det högre? Om jag cyklar eller åker elbil istället för att åka vanlig bil, måste jag betala uttagsskatt per kilometer för att jag använt ett billigare fortskaffningsmedel? Och hur kommer det sig att det är de annars så skattefientliga alianspartierna som vill ha den här skatten medan den skatteälskande oppositionen är emot. Det är något skumt här.

Kan någon förklara hur det ligger till?
Följ min blogg med bloglovin

2 kommentarer :

  1. Anders Borg kommer dessutom att införa en skatt på förmånen av gratis måltid i hemmet. Förmånen beräknas som skillanden mellan en genomnsnittslig restaurangnota och det pris man betalar (dvs i nromalfallet noll). Av naturlig skäl blir förmånen mycket högre på helger. Nattmackor kommer att beskattas med en särskild taxa.

    SvaraRadera
  2. Det var det jag misstänkte!

    SvaraRadera