måndag 18 maj 2009

Ny informationstjänst svarar på frågor ingen ställt tidigare

Killen bakom Mathematica, Steven Wolfram, har precis lanserat en ny tjänst han kallar WolframAlpha. Upplägget påminner om en sökmotor, men låt er inte luras av det, WolframAlpha beter sig på ett helt unikt sätt.

Skriv in en fråga, till exempel male age 24 192cm 69kg och den returnerar allt från BMI, fettprocent, hjärnmassa, blodvolym och lungkapacitet. Frågar du weather in Stockholm when Britney Speares was born får du reda på temperatur, molntäcke, luftfuktighet, mängd solljus, lufttryck, vindhastighet samt en graf över hur temperaturen varierat för det datumet historiskt.

Den klarar även finansiella frågor och matematiska frågor. En sökning på sek/dollar ger en graf på hur kronan har förändrats i förhållande till dollarn, en sökning på GDP/Capita europe vs. life expectancy ger ett diagram som visar förhållandet mellan BNP per kapita mot förväntad livslängd för Europeiska länder.

Att kunna hitta information på nätet är inget nytt, men det är inte riktigt det WolframAlpha gör. Den tolkar frågan du ställer, letar upp relevant information och kan ge svar på frågor som ingen ställt tidigare. Än så länge finns den bara i en Alphaversion, vård och lönestatistik finns bara för USA (monthly median wage high school teacher in SEK kan bara ge information om amerikanska lärare) men det är förmodligen endast en tidsfråga innan det finns mycket mer information att hämta.

WolframAlpha har mycket stor potential och kommer förhoppningsvis att utökas mycket framöver. Det här känns som början på något helt nytt och möjligen helt fantastiskt.

Prova gärna att söka på "meaning of life" eller "velocity of african swallow" i sökrutan ovan, och kolla in en screencast där skaparen Steven Wolfram förklarar vad du kan göra i Wolfram Alpha.

Edit: Nu verkar det som att IDG och Nyteknik har snappat upp nyheten också.. och skrivit om Google Squared som ska släppas till Google Labs i slutet av månaden.
Edit2: TechCrunch har en artikel om Googles "Wolframdödare", Google Squared.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar