lördag 23 maj 2009

Folk kör löjligt korta resor

Som jag nämnt tidigare kör folk väldigt ofta väldigt kort. Löjligt kort, visar det sig. Enligt en artikel i DN är hälften av alla bilresor i Sverige kortare än 5 kilometer. Som reaktion på detta har cykelkampanjer dragits igång runt om i landet. Det känns som ett bra initiativ, att cykla för med sig många fördelar både för miljön och den egna hälsan. Men det finns tillfällen då bilresor som är kortare än 5 km inte känns särskilt löjliga.

Om du behöver ta med dig något, till exempel om du handlat mat eller om du har något skrymmande att transportera, då är bilen fortfarande att föredra. Om det är dåligt väder (så kan man klä sig annorlunda) men det kan också göra resan mycket tyngre. Stark motvind kan till exempel få en 5 km sträcka att kännas mycket längre. Detsamma gäller vid cykling i uppförsbacke.

I vissa fall går nackdelarna med att cykla (att man kommer fram svettig till jobbet till exempel) att kompensera med elassisterade cyklar som hjälper till i uppförsbacke eller motvind. I andra fall kommer bilen att fortsätta användas oavsett hur mycket vi vill bli av med den. Att kliva in i en egen liten bubbla av perfekt avvägt klimat, anpassat för just dig. Att kunna sitta inne i sin bil och titta ut på hur väder och vind piskar och plågar de stackare som valt att cykla till jobbet. Den känslan är svår att konkurrera med.

Samtidigt vill man ju undvika att se löjlig ut i en bensinslukande maskin som för oväsen, släpper ut avgaser och drar onödigt mycket energi. Tänk om det hade funnits något alternativ som inte hade de nackdelarna. En tyst bil och energieffektiv bil utan avgaser. Det vore ju fantastikt och inte alls särskilt löjligt.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar