lördag 23 maj 2009

Fler rykten om iPhone

Wired må fungera som källa i brist på annat. Nu har John Gruber, som var först med att avslöja unibody Macbookarna förra året, skrivit om nästa iPhone på sin blog Daring Fireball. Han bekräftar tidigare rykten om oförändrat pris, 16 respektive 32 GB versioner och uppdaterad kamera. Men huvuddelen av Grubers resonemang ligger förbättringen av processorn.

Tidigare i datorernas historia, som när processorerna gick från 486 till pentium, var det inte frågra om en liten uppgradering utan snarare ett generationskifte. En uppgradering av prestandan med kanske 50 procent som verkligen gjorde stor skillnad. Gruber förutspår samma typ av förändring av prestandan på nästa iPhone.

Vad skulle en sådan prestandaökning innebära i praktiken? Eftersom iPhones prestanda i dagsläget främst är begränsad av just processorn skulle ett generationskifte på den fronten innebära stora förbättringar enligt Gruber. Det skulle kännas som att man "växlar mellan program" istället för att man stänger av ett program och startar ett annat. Även webbläsaren skulle kännas mycket snabbare (något som bekräftas av hur snabbt det går att ladda webbsidor på sin laptop om man använder iPhone som modem - det är inte hastigheten på uppkopplingen utan snarare processorhastigheten som är flaskhalsen för iPhone när det gäller att rendera webbsidor.)

Rykten om en iPhone Nano tror däremot inte Gruber på. Det kan vara lite klurigt att veta om det är samma rykten som cirkulerar eller om det faktiskt är nya källor som kommer med information. Det faktum att Daring Fireball faktiskt prickade helt rätt (och dessutom var först) med unibody Macbook-informationen i höstas gör ändå att dessa rykten känns ganska trovärdiga.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar