onsdag 27 maj 2009

Forskare skapar självlysande apor

Karin Boys skriver i DN om hur forskare med hjälp av genteknik lyckats få apor att lysa grönt i mörkret (svd har också skrivit om nyheten). Min första tanke är: COOLT! Men sen frågar jag mig: varför? Det är lätt att svara på: för att det är COOLT! (och jag misstänker att det är en av anledningarna). 

Men anledningen de uppger är inte lika rolig. Forskarna hoppas på att kunna föda upp apor med sjukdomar som för att sedan kunna testa mediciner. Liknande experiment tydligen har redan gjorts med möss. Jag blir lite besviken. Tänk om det hade funnits planer på att göra människor självlysande i speciellt ljus, det hade kanske fungerat som någon typ av säkerhetsgrej på natten för att man inte ska bli påkörd. (Finns dock en risk att man får komma dragandes med ett "Tänkte inte på det!", som uppfinnaren i Lorry, för att ens ha föreslagit något sådant. Jag är kanske en seriehjältesromantiker.)

Anledningen till att man valt att göra aporna just självlysande är att det inte påverkar apornas hälsa och att det är lätt att se om genmodifieringen funkar. Det verkar som en rätt bra sätt, med tanke på alternativen. Ett exempel på ett mindre bra sätt att göra (nästan) samma sak kan man hämta från Vänner där Monica försöker identifiera vilket vägguttag som är kopplat till en viss strömbrytare:

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar