tisdag 5 maj 2009

Mer lönsamt med egen el

Det ska bli mer lönsamt att producera sin egen el. Subventionerad investering, mindre stränga krav vid inkoppling till nätet (slopad timavläsning efter förslag av Lennart Söder) och möjlighet att få elcertifikat.

Det låter bra, men det känns ändå inte helt rätt. I Dagens Nyheter läser jag om en gård som investerat 800 000 kronor i solpaneler som ger 10 000 kWh per år. Visst är det bra med förnybart, men det måste ju ändå finnas gränser. 

Okej, de fick 70 procent av investeringskostnaden betalad av pappa staten.. så det kanske går ihop sig. De säger att det ska betala sig på 10 år. Om vi räknar ihop subventioner så måste de med andra ord tjäna (eller spara?) motsvarande 8 kronor per kilowattimme för att det ska gå ihop sig på 10 år. Är den typen av subventioner verkligen något bra?

Om vi lägger så sjukt mycket pengar på att se till att "rätt" teknik etableras blir konkurrensen snedvriden. Å andra sidan kan man hävda att eftersom koldioxidutsläppande (det är ju det vi inte vill gynna, inte sant?) elproduktion kanske inte betalar sitt fulla pris för den skada de orsakar, vilket i så fall skulle vara ett argument för subventioner.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar