fredag 28 augusti 2009

Därför godkänner Apple Spotify

När Spotify visade upp en mobil version av Spotify till Andriod tyckte jag att det var en kul utveckling. Men jag kommenterade att jag "[inte] tror att det ligger i Apples intresse att få Spotify till iPhone. De vill nog hellre se att fler köper låtar via iTunes. Men vem vet. Oavsett är det kul med konkurrens, speciellt när den kommer från svenskt håll."

Sedan dess har Spotify visat upp en Spotify-version till iPhone (se filmen nedan) vilket jag inte trodde att de skulle göra, vad som är än mer märkligt är att den blivit godkänd av Apple. Det senare är speciellt intressant då Apple tidigare ryktats neka program som de sagt "dublikerat funktioner" som redan finns i telefonen (Google Talk, till exempel).

Tyvärr har iPhone, till skillnad från de flesta andra mobiler, inte någon möjlighet att köra två program samtidigt. Du måste därför välja om du vill lyssna på Spotify eller göra något annat.

iPhone versionen av Spotify har, precis som Androidverionen, möjlighet att ladda ner låtar och spela dessa off-line - vilket borde göra den till en dublikering av iPod-funktionen i iPhone, men Apple tycks ha gett med sig i alla fall.

Hur kommer detta sig?

En anledning skulle kunna vara att Apple nyligen fått mycket kritik för sitt sätt att hantera godkänningsprocessen till sin App Store. Detta skulle kunna vara en anledning till en mer liberal process och att släppa in Spotify vore ett bra sätt att få positiv press.

En annan anledning kan vara att Apple känner press från Googles Android. Om så är fallet kanske det är bättre att slå hål på Android-argumentet med Spotify-exklusivitet.

En tredje anledning är att Apple mindre och mindre ser iPhone som en iPod. Det kanske helt enkelt inte är lika viktigt längre och styrkan i App Store, eller iPhone som helhet, kanske är viktigare och framför allt starkare än iPod-namnet som iPhone kunde dra nytta av i början.

En fjärde anledning skulle kunna vara att Apple helt enkelt inte ser Spotify som något riktigt hot. Med tanke på att man måste vara premiummedlem i Spotify, och således betala 99 kronor i månaden, så kanske Apple har en poäng. Gratisversionen av Spotify skulle säkert vara svårare att sälja in till Apple.

Kulturbloggen spekulerar om en femte anledning, att Apple skulle vilja köpa Spotify.

Vi får se hur det går. Jag ser, precis som tidigare, fram emot en utveckling med mer konkurrens på både mobil-sidan och på musikdistributionssidan. Heja Spotify! Heja Sverige!

4 kommentarer :

 1. De har säkert räknat med att vinsten de gör på fler sålda iPhones väger upp den eventuellt minskade vinsten i iTunes.

  SvaraRadera
 2. Så punkt tre med andra ord. De tjänar mer på att göra iPhone till ett starkare varumärke (och därigenom sälja fler) än de förlorar på att låta den vara "mindre iPod"-ig.

  SvaraRadera
 3. Apple tjänar inga pengar på att sälja musik i iTunes Store. De har bara musikförsäljning för att sälja iPods och iPhones.
  Samma som all deras programvara de säljer otroligt billigt för att ge mervärde till Mac OS X-plattformen.

  SvaraRadera
 4. Re: Anonym

  Jo, visst är det så Herr Jobs brukar säga, men det finns andra källor som menar att iTunes visst drar in ordentligt med pengar. Se http://bits.blogs.nytimes.com/2008/08/11/steve-jobs-tries-to-downplay-the-itunes-stores-profit/

  SvaraRadera