måndag 8 juni 2009

iPhone 3GS officiell

Apple presenterade precis iPhone 3GS (s:et står för speed, inte super). Som jag skrivit om tidigare är det hastigheten på processorn som verkar vara den stora grejen (förrutom att minnet dubblas till 16 respektive 32 GB, men det var det väl ingen som tvivlade på). Apple säger att telefonen kommer att vara två till tre gånger snabbare än föregångaren dels genom en snabbare processor och dels genom stöd för HDSPA (turbo 3G) och 7,2 MBit/sekunds nedladdningshastighet.

Telefonen har också en 3 megapixlarskamera med autofokus, automatisk vitbalansering och automatisk exponering. Genom att trycka på skärmen kan man välja var man vill att kameran ska fokusera. Telefonen ska dessutom klara av att spela in video (och ljud) med 30 fps i VGA-upplösning (640 x 480 pixlar, alltså inte HD-upplösning).

Röststyrning. Telefonen ska också kunna röststyras. Det är knappast något nytt för mobiltelefoner, men om det är någon som ska lyckas göra det bra så är det väl Apple. Man ska tydligen kunna fråga vad det är för musik man lyssnar på, välja playslists, ringa folk osv. Får se hur bra det fungerar i praktiken.

Digital kompass verkar också bli verklighet. Likaså längre batteritid. 5 timmar 3G-snack och 9 timmars Wifi-surfande. En annan cool grej som förmodligen är till för att få företag att våga satsa på iPhone är att den får inbyggd hårdvarukryptering, går att spåra via nätet (tack vare inbyggd GPS) och går att tömma från vilken dator som helst (om den skulle bli stulen med affärshemligheter).

Priset ligger på 199 dollar för 16 GB versionen och 299 dollar för 32 GB versionen (alltså samma priser som för nuvarande iPhonen) men iPhone 3G 8GB kommer att finnas kvar och får ett nytt pris: 99 dollar. Den kommer lanseras i Sverige 9 juli.

Svensk media om iPhone 3GS: DN, Di, Aftonbladet, Expressen, Metro, Sydsvenskan, IDG.se, GP.

Svensk media har hittills, precis som jag, bara återberättat vad som sas vid Apples presskonferens, vilket känns lite tråkigt. Det är förmodligen ett resultat av att Apple inte släppt någon information till pressen innan konferensen, men lite mer analys hade ändå varit trevligt. Hur står sig till exempel iPhone 3GS mot Android-mobilen HTC Magic som släpptes i Sverige i fredags?