måndag 9 november 2009

Vad du ser aggressiv ut!

Aftonbladet har en artikel om hur ansiktsform hänger ihop med hur elak man är. De hänvisar till en rapport från Brook-universitetet i Kanada och påstår att avståndet från överläppen till mellan ögonen plus avståndet mellan kindbenen avgör hur elak man är. Är avståndet stort är man elak, är det litet är man inte det.

Enligt artikelns logik skulle små människor, med små ansikten och små avstånd vara snällare än stora människor, med stora ansikten och stora avstånd. Det är naturligtvis fel. Eller, mesta i artikeln är egentligen rätt, men Johan Gunnarsson som författat artikeln har missuppfattat hur rapporten menar att ansiktsform och aggressivitet hänger ihop.

Det visar sig att det är förhållandet mellan bredd och längd på ansiktet som avgör hur aggressiva vi uppfattar att folk är. Och att det förhållandet bestämmer också hur aggressiva vi är (mätt genom att jämföra förhållandet i ansiktet på hockeyspelare i sex NHL-lag med antalet utvisningsminuter). Forskarna kom på att undersöka sambandet efter att ha läst en brittisk studie som visade att män har bredare ansikten än kvinnor.

Det som gör Aftonbladets artikel fail är att de tagit sig tid att mäta olika svenska kändisars ansikten för att se hur elaka (inte aggressiva) de är. Har du stort huvud så är du elak! Det är Aftonbladets budskap.

Själv tycker jag att det är skönt att det inte är tabu att mäta folks ansikten längre. Jag fick nyligen reda på att storleken på käken och längden på armarna styrs av samma gen, men att förhållandet är omvänt. Stor käke, korta armar och tvärtom. Kroppen är allt bra knäpp.

När man provar skor ska man börja med att prova sin största fot. Av någon anledning är den större foten oftast den fot som är motsatt till den hand som är ens primära. Så högerhänta har oftast större vänsterfot och tvärtom. Varför har jag ingen aning om, men det kanske är bra att veta.

Att det skulle finnas något samband mellan hand- och kukstorlek har jag inte kunnat hitta några källor som kan bekräfta.