måndag 9 november 2009

Någon måste försvara marknadskapitalismen!

"Bara 11 procent av närmare 30 000 tillfrågade i en undersökning i 27 länder anser att den fria marknadskapitalismen fungerar väl." Är medierna vänstervridna? Är frågan felställd? Spelar det någon roll? Artikeln i DN och SVD visar som vanligt att endast en minoritet har rätt.

Självklart bör vi låta den starkaste kraften styra oss. Och den starkaste kraften är inte kärlek, medmänsklighet eller solidaritet som vänstersympatisörer skulle påstå. Nej, den starkaste kraften är girighet. Andra känslor är diffusa, otydliga och ovetenskapliga. Girighet är förutsägbart och, i brist på andra adjektiv, bra.

Marknadskapitalismen har gett världen företag som Microsoft, Enron, General Motors och Morgan Stanley, som alla lett utvecklingen på sina respektive fält. Det är marknadskapitalismen som driver utvecklingen av läkemedel mot skallighet, marknadskapitalismen som ger oss oändligt många ringsignaler till våra mobiltelefoner, som gett oss Britney Speares, Hello Kitty och Twillight.

Utan marknadskapitalismen hade Exxon Mobil inte varit världens största företag, vi hade inte kunnat få lika billiga kläder och andra varor tillverkade i andra länder, maten hade smakat sämre och vi hade fått köpa mindre alkohol.

Om det inte vore för marknadskapitalismen skulle bilarna dra över tre liter per mil och datorerna skulle vara stora som hus. Det skulle i och för sig vara gratis att gå på toa på flyget, men flygbiljetterna hade kostat flera gånger mer för att kompensera.

Utan marknadskapitalismen skulle vi inte kunna googla, blogga, twittra eller lyssna på Spotify. Vi kanske hade varit mer solidariska, vi kanske hade varit mer medmänskliga, vi kanske hade visat mer kärlek till varandra. Men fan vet om vi hade haft roligare!