torsdag 5 november 2009

Solens mat, Bos hat

Caroline Hofberg har blivit utsatt för en avancerad konspiration iscensatt av antifeministiska krafter för att desavouera inte bara Caroline Hofberg personligen utan hela den kvinnliga frigörelsen. Tillbaka till spisen, kvinna! Skriva, det ska männen göra!

Caroline Hofberg är en mångfaldigt prisbelönad matjournalist och matboksförfattare. Hon har vunnit priser både i Sverige och nationellt. Hon har gett ut flera kokböcker på olika ämnen och hon har alltid haft en förkärlek för Italien.

Det är just den kärleken till Italien som fått henne att skriva sina två senaste böcker Medelhavsmat till vardag och fest (2007) och Italia amore (2009). Det är den senaste boken som nu anklagas för att ha plagierat Bo Hagströms kokböcker Solens mat (2006), Solens smak (2007) och Solens öar (2008).

Att Caroline Hofberg skulle ha plagierat Bo Hagströms kokböcker är inte sant. Faktum är att det är tvärtom.
Enligt källor som Albertbloggen kommit i kontakt med hade Caroline Hofberg skrivit ett första utkast till Italia amore redan 2004. Tanken var att använda utkastet för att få ett förskott så hon kunde få åka tillbaka till Italien och göra sin drömresa och kunna skriva den tänkta tredje boken i hennes trilogi om Italiensk mat.

Utkastet var bra. Lite för bra, skulle det visa sig. De som läste det kunde inte riktigt lägga ifrån manuset, det växlade händer en gång och så en gång till. Av någon slump befann det sig tillslut i händerna på en producent vid Sveriges Television som blev så inspirerad att han utvecklade manuset till en hel programserie.

Bo Hagström kontaktades och succén var ett faktum.

För att Hagström skulle kännas mer genuin i in roll som Italienälskare lät producenten honom läsa utdrag ur manuset. Dessa utdrag övades in tills Bo Hagström kunde passagerna som om de var hans egna. Tyvärr trodde Bo så pass mycket på orden att han valde att använda passagerna i sina egna böcker.

Caroline Hofberg har inte kommenterat anklagelserna om plagiat, men Nordstedts förlag har valt att dra in böckerna. Det kan tyckas som ett märkligt drag av Nordstedts, de måste ju veta vad som egentligen har hänt. Det är ju någon hos dem som har läckt Hofbergs manus från 2004.

Anledningen till att Caroline Hofberg nu offras är lika enkel som den är skrämmande. Dels vill Nordstedts inte avslöja att det var deras läcka som la grunden för konspirationen från början, och dels har det med Bo Hagströms kontakter att göra.

Under inspelningen av tredje säsongen av Solens mat kom teveteamet till en liten by på den Italienska landsbygden. Ovetandes om att det var hemby till en viktig kusin i maffian drog Bo ett plumpt skämt om ”mogna tomater” till en kvinna som serverade honom en bruschetta. Det skulle han inte ha gjort.

Någon vecka senare söktes han upp av maffian som tvingade honom att göra ett hyllningsavsnitt till maffian. Då hade de redan hunnit klart med säsongen, men Bo lovade att komma tillbaka till nästa säsong, vilket han också gjorde.

Avsnittet om maffian blev riktig, riktigt bra. SVT har fortfarande en beskrivning av avsnittet på sin hemsida, och det pratas fortfarande om det där avsnittet i korridorerna på SVT.

Maffian blev alldeles rörda och Bo Hagström knöt ett viktigt vänskapsband med denna Italienska familj. Det är denna vänskap som nu gör att Caroline Hofberg offras. Och det känns helt fel.

Varför ska en oskyldig kvinna, ett offer för manligt förtryck och ett förfärligt missförstånd utsättas för något som det här? Besudla hennes karriär, förtala henne offentligt, förnedra henne, men skicka inte maffian på henne Bo. Det är inte schysst, Bo. Det är det bara inte.