fredag 4 september 2015

Hur kommer republikanerna att ha ihjäl Donald Trump?

Det republikanska partiet kämpar i motvind just nu. Donald Trump har gett sig in i kampen om nomineringen som republikanernas kandidat i presidentvalet 2016.

Nu är det lång tid kvar till själva valet och innan dess kan flera scenarier uppstå:

Trump vinner nomineringen. Då kommer han förmodligen möta Hillary Clinton i valet och förlora. Han anses vara för kontroversiell för att kunna vinna ett tillräckligt stort folkligt stöd för att besegra Clinton, vilket skulle leda till en seger för demokraterna

Trump förlorar nomineringen. Normalt brukar kandidater då dra sig ur racet, men Trump har inte lovat att han kommer göra det. Det finns en risk (för republikanerna) att han kommer att fortsätta sin kampanj som politisk vilde. Gör han det kommer han att ta röster från den republikanske kandidaten och i praktiken sänka republikanernas möjlighet att besegra Hillary i valet.

Båda dessa alternativ leder till en förlust för republikanerna, vilket såklart är jobbigt för dem, speciellt eftersom de tyckts täcka upp alla tänkbara innanför-boxen-utfall. Om det är viktigt att vinna presidentvalet, och det får vi anta att de anser, så kan de inte godta att de kommer att förlora oavsett om Trump blir nominerad eller inte.

 Donald Trump vill göra Amerika "great again".
 Foto Gage Skidmore/Flickr (CC BY SA 2.0)
Men om vi föreställer oss att vi var manusförfattare på Netflix eller konspiratoriskt lagda, vad skulle republikanerna kunna göra då? Den könsneutrala sjöpersonen ber inte om medvind, hen lär sig att segla. Och republikanerna är ju inga amatörer.

En Underwoodsk lösning hade varit att döda Donald Trump. Det skulle kunna få det amerikanska folket att ena sig mot ett gemensamt yttre eller inre hot och rösta på republikanerna istället för demokraterna. Och om vi ändå är inne på ett så cyniskt resonemang kan vi fråga oss vilka republikanerna helst skulle vilja skylla mordet på?

Det bästa för republikanerna skulle troligen vara någon som passar deras agenda. Alternativen är att fokusera på något oamerikanskt, som en IS-krigare, en muslim eller kanske en ryss, eller om inte det är möjligt så i alla fall någon som känns orepublikanskt, som en ateist eller socialist. Skulle det funka med någon som olagligt invandrat till USA över den Amerikansk-Mexikanska-gränsen? Kanske. Det känns mer troligt än att det skulle välja någon som riskerar att skada inhemska kärleken till skjutvapen i alla fall. I alla lägen vore det troligt att republikanerna skulle välja någon som nationen kan sluta sig emot, annars kan de ju lika gärna låta Trump vinna eller förlora nomineringen.

Nu lever vi som tur är inte i Underwoods Amerika, i vår vardag är den här typen av tankelekar förpassade till spännande teveserier och politiska thrillers. Jag varken tror eller hoppas på att något av detta kommer att bli verklighet. Mest troligt är att republikanerna sitter still i båten och hoppas på att Donald Trump lägger ner sin kampanj om han inte är den som vinner nomineringen.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar