fredag 10 juni 2011

[Väntans tider] Duke Nukem Forever släpps idag!

Jag kommer ihåg hur jag spelade Duke Nukem 3D på mellanstadiet. Vi hade en dator längst bak i klassrummet där någon (kan ha varit jag, men jag är inte säker) hade installerat spelet och vi spelade så fort vi fick chansen.

Det var roligt. Riktigt roligt. En färgglad, manschauvanistisk och underbältet-version av Quake (som då bara kändes brunt och trist). På våren 97 fick jag reda på att en uppföljare var på väg, den skulle släppas i början av 1998. Den uppföljaren heter Duke Nukem Forever och den släpps idag.


Ah, mellanstadiet!

Det har gått lång tid. Komiskt lång tid.

Tidningen Wired har en årlig vaporware-lista över produkter som aldrig tycks materialisera sig. DNF har toppat listan sex gånger och vunnit ett "Life Time Achievement Award".

Det har skapats andra listor. Den mest kända kallas kort och gott för The List och ger oss chans att relatera till hur lång tid utvecklingen tagit.

Sen DNF tillkännagavs har alla Halo, GTA, Gran Turismo, The Sims och Zelda-spel från och med Ocarina of Time släppts. När det tillkännagavs hade varken SEGA Dreamcast, Nintendo GamecubeGame Boy Color släppts och varken Microsoft eller Sony hade gett sig in i på konsolmarknaden.

Andra saker som tagit kortare tid än att utveckla DNF:
- USA:s program för att ta människan till månen, från Kennedys utmaning till månlandningen.
- Beatles bildades, släppte alla sina album och splittrades. Under den här tiden turnerade de också över världen flera gånger.
- Einstein utvecklade den generella relativitetsteorin.
Krig som varat kortare än utvecklingen av DNF:
- Amerikanska frihetskriget
- Amerikanska inbördeskriget
- Första världskriget- Andra världskriget och Manhattanprojektet (ja, det tog kortare tid att utveckla atombomben).
Zero Punctuation fejkrecenserade Duke Nukem Forever 2009 när det tillkännagavs att utvecklingen av spelet hade lagts ner.


Men så var det en annan utvecklare som tog över och två korta år senare går det alltså att köpa spelet. Frågan alla ställer sig är om det var värt den långa väntan. Det har bara droppat in några recensioner än så länge men de som spelat det verkar rörande överens. Spelet suger.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar