lördag 28 maj 2011

CSI: StarCraft II

Vem är anonymous? Det var en fråga som dök upp på ett StarCraft II-forum i veckan efter att en spelare som ingen visste vem det var hade gått 75-3 i matcher på laddern.

StarCraft II har ett system för att matcha spelare mot motståndare som är lika bra. anonymous hade i stort sett uteslutande spelat mot världens bästa spelare och bara förlorat tre matcher. CSI-teamet på TeamLiquid startade en undersökning. Det fanns bara två alternativ: han var antingen en korean eller en hacker.

Vem är anonymous?
Hackervinkeln var given. Anonymous är vad vissa användare från 4chan kallar sig och de skulle knappast ha något problem att hacka StarCraft II:s ladder "bara för att".

Men så började dyka upp spelare som mött anonymous och de kunde bekräfta att han spelade på riktigt, det här var ingen hacker. Spelare började samla information om anonymous för att kunna identifiera vem det skulle kunna vara. Historier berättades om människor som mött denne mystiske spelare.

— Han bygger inga tanks när han spelar mot terran, inte ens i late-game, kom en spelare fram till.
— Hur är det möjligt? Alla bygger tanks mot terran! sa någon annan.

Efter att ha fått tag på några replays från spelare som förlorat mot anonymous kunde taktiker och kontrollgrupper analyseras.

Det senare är viktigt. I StarCraft II har du möjlighet att spara kontrollgrupper med enheter eller byggnader till siffertangenterna, men det är upp till varje spelare att bestämma vilka enheter som ska hamna i vilken grupp. Efter att ha jämfört anonymous kontrollgrupper med de bästa koreanska spelarna kunde antalet misstänkta reduceras ner till tre: Bomber, MVP och MMA.

Bomber, MVP och MMA dominerar den koreanska rankingen av StarCraft II-spelare.
Här tog utredningen temporärt stopp. För att komma vidare krävdes kraftigare verktyg.

Genom att köra en replay, en reprisfil som skapas efter varje spelat match, genom ett specialbyggt program som skapar en såkallad Hotkey Map går det att jämföra spelare med större noggrannhet.

Toppspelare spelar snabbt, vissa snittar mer än 240 handlingar per minut (APM) över en hel match. Det är fyra tangentnedslag eller musklick per sekund, i snitt, i upp mot 40 minuter. Det är tokigt snabbt och det skapar mönster. En Hotkey Map är ett sätt att synliggöra dessa mönster så de går att jämföra. En Hotkey Map är unik för varje spelare på samma sätt som ett fingeravtryck eller DNA är det.

Hotkey Map för MVP, MMA och Bomber (i den ordningen).
Genom Hotkey Map-analys av Bomber, MVP, MMA kunde anonymous identitet till slut fastställas.

Så vem är anonymous? Hans namn är Jeong Jong Hyeon, men i StarCraft-världen är han mer känd som MVP. Han var den första terran-spelaren som vann GSL (Global StarCraft League), han rankas som den tredje bästa koreanska spelaren och det är endast tre spelare som spelat in mer vinstpengar.

Beviset. MVP:s och anonymous Hotkey Maps är nästan identiska.

Vad betyder det här? Vad gör en korean på de amerikanska servrarna? Antingen vill han vänja sig vid fördröjningen som den innebär att spela från Korea eller så är han nyfiken på hur amerikanerna spelar. I sommar avslutas första säsongen av North American Starleague med 50 000 dollar till vinnaren. Kanske är det det som MVP siktar på?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar