När du skriver på tangentbordet gör du det i en viss hastighet. Förmodligen samma hastighet som du skrev i för tre veckor sedan, eller för tre månader sedan. Förmodligen kom du vid något tillfälle upp i en hastighet som du var bekväm med och sedan dess har du inte utvecklats så mycket. Det har inte varit viktigt så du har varit lat (och/eller smart?) och struntat i det.
Jag är dock övertygad om att du skulle kunna skriva åtminstone tio procent snabbare om du gjorde ett aktivt val att försöka skriva snabbare. Det kanske skulle ta tre dagar eller tre veckor, men du skulle kunna förbättra dig, det kan nästan alla. Och det är min tanke; att vi kan bli bättre och utvecklas om vi väljer att bli det, men att vi annars liksom bara följer minsta motståndets lag och bara blir så bra som krävs och inte mer.
Kvinna som tränar på att dricka vatten. |
Rörelsefilosofen Ido Portal förklarade att det här med att sitta på huk var en naturlig sittposition innan vi kom på idén med stolar och att vi numera måste lära folk hur man ska sätta sig på huk (för att t ex kunna göra en knäböjsövning). Poängen? Att vi borde ifrågasätta våra "mönster" och vad det är för saker vi tränar på dagligen.
Barn på huk, helt naturligt (Foto: Randi CC BY-SA 2.0) |
Utöver det adderar jag den där tanken som jag burit med mig så länge. Den om att att vi måste anstränga oss aktivt för att bli bättre på saker. Det bästa är att tankarna går att kombinera. I morse när jag var trött i benen efter ett benpass fick jag chans att öva på att cykla med trötta ben. Det låter kanske lite väl hurtigt, men i det här fallet är det tanken som räknas.