torsdag 10 september 2015

Apples revolutionerande penna

Det är många som har gjort sig lustiga över att Apple igår tillkännagav Apple Pencil, en penna, eller "stylus", som tillbehör till deras nya stora iPad Pro. Varför göra sig lustig över det?

För att Steve Jobs hånade tanken på en penna till en tryckkänslig skärm. Och det finns få saker som vi tycker om mer än att kunna peka på folk som inte är konsekventa. (Nu råkar Jobs vara död, så skämten handlar mer om att Apple släpper en produkt som Jobs skulle hatat än att just han ändrat sig).

Vad var det då Jobs sa? 2007 när han introducerade iPhone och Multi-Touch sa han "Du måste plocka fram dem, lägga undan dem. Du tappar bort dem. Yuck. Ingen vill ha en stylus".


Tre år senare, 2010, sa han "Det är som vi sa med iPad, om du ser en stylus så har de schabblat bort det" när jämförde hur Apple och andra tillverkare valt att designa sina produkter. Klart att folk blir alldeles till sig då när de hör Johnny Ives förtrollande röst prata om Apples egna stylus.Jag har sex saker att säga om det här:

1. Jag förstår att det är roligt att göra sig lustig över folk som inte är konsekventa. Speciellt när "folk" i det här fallet är Apple, ett av världens mest framgångsrika och på många sätt mest skitnödiga företag.

2. Steve Jobs citat handlade om det primära sättet att styra en maskin med en tryckkänslig skärm, där han ansåg att fingret var överlägset. Detta måste ses i en historisk kontext där skärmarna som kommit innan iPhone krävt en stylus medan iPhone inte gjorde det.

3. Teknikutveckling gör att något som är sant idag inte nödvändigtvis kommer att vara det imorgon.

4. Amazongrundaren Jeff Bezos har en teori om hur människor som ofta har rätt är personer som ofta byter åsikt. Han har konstaterat att de smartaste personerna hela tiden reviderar sin förståelse och vågar ompröva problem de tror sig löst. De är öppna för nya synvinklar, ny information, nya idéer, nya motsättningar och nya sätt att tänka. Han tycker inte att du ska undvika att ha en genomtänkt synvinkel, men att du ska se din synvinkel som tillfällig.

5. Tim Cook, VD på Apple, har pratat om hur skicklig Steve Jobs var på att helt ändra åsikt från ena dagen till nästa.

6. Steve Jobs har en lång historia av att tycka en sak ena dagen och en annan sak nästa.

1998 kallade han Apples puckformade mus "den mest underbara mus du någonsin använt"
2000 sa han att det var "den sämsta musen i världen. Det vill vi ändra på."

1998: "Den mest underbara mus du någonsin använt.
2000: "Den sämsta musen i världen, och det vill vi ändra på.
2002 drev han med idén att göra en platt iMac med datorn integrerad i skärmen.
2003 fick han frågan om möjligheten att göra en iPod som kunde spela upp video och avfärdade idén genom att säga att "det visar sig att titta på video på en liten skärm inte är särskilt skoj".
2004 lanserades en iMac med platt skärm och datorn integrerad i skärmen och han kallade den för "den ultimata arkitekturen för stationära datorer".
2005 sa han att han var glad över att Mac inte hade problem med virus, men att han tyckte att det inte skulle användas som ett vapen i marknadsföringen.
2006 släpptes I'm a Mac-reklamen där de skojade med att PC får virus men inte Mac


2008 ville han påminna oss om hur "bra det är att titta på video på sin iPod Touch".
2010 fick han en fråga angående Apples samarbete med Google och om Apple i framtiden skulle komma att ta bort Googles kartor från iPhone. Jobs svar: "Nej."
2010 förklarade Jobs att det finns "tydliga fysiska begränsningar för hur nära varandra du kan placera element på ett pekskärm innan användare får svårt att tillförlitligt trycka, flippa eller nypa tag i dem. Det här är en av nyckelanledningarna till att en 10-tumsskärm är minimistorleken som krävs för att göra fantastiska tablet-appar".
2012 tog Apple bort Google som kartleverantör till förmån för sin egen karttjänst i iOS.
2012 lanserade Apple iPad Mini med en 7,9-tumsskärm.

Utöver det var Steve Jobs emot att ha tredjepartsappar på iPhone från början, något som idag ses som en av de viktigaste anledningarna till telefonens framgång.

Så ja, han ändrade sig om mycket. Ibland för att han hade fel, andra gånger för att tekniken gjorde nya saker möjliga. Att Apple gör något som helt och hållet går emot något Steve Jobs har sagt är med andra ord ingen nyhet. Nästan varje ny release som Apple har gjort har föregåtts av att Steve Jobs sagt att det vore en dum idé.

Det här med pennan är således inte något bevis för att Apple går emot Jobs, snarare motsatsen, att Apple gör precis som Jobs brukade göra när han fortfarande levde: Lansera något som Jobs snackat skit om tidigare.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar