torsdag 2 februari 2012

Thomas Jeffersons lista

Jag har börjat skriva ner saker. Helst vill jag kunna hålla allt viktigt i huvudet (och räknar kallt med att jag antingen kommer ihåg saker eller blir påmind) så det här är ett test.

Hittills går det inte jättebra. Jag skriver ner vissa saker, men inte andra. Formatet på mina anteckningar är ostrukturerat och efter att ha läst Thomas Jeffersons tio visdomsord känner jag att jag borde skriva fler listor.

Kort repetition för er som inte precis läst Wikipediaartikeln om Thomas Jefferson. Han är en av the founding fathers, han skrev USA:s självständighetsdeklaration och var USA:s tredje president.

1825, året innan han dog, bad en man Jefferson om några visdomsord till sin son som fått namnet Thomas Jefferson Smith efter presidenten. Jefferson svarade med ett handskrivet brev. I slutet av brevet skrev Jefferson en tiopunktslista med visdomsord.A Decalogue of Canons for observation in practical life.
1. Never put off till tomorrow what you can do to-day.
2. Never trouble another for what you can do yourself.
3. Never spend your money before you have it.
4. Never buy what you do not want, because it is cheap; it will be dear to you. 
5. Pride costs us more than hunger, thirst and cold.
6. We never repent of having eaten too little.
7. Nothing is troublesome that we do willingly.
8. How much pain have cost us the evils which have never happened.
9. Take things always by their smooth handle.
10. When angry, count ten, before you speak; if very angry, an hundred.
Jag har ingen aning om hur min top-10-lista med visdomsord skulle se ut. Jeffersons känns rätt bra liksom. Även om den saknar kanske det viktigaste rådet: "always clear your search history".


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar