lördag 25 juli 2009

Nour El-Refais sommarprogram

I tisdags hade syrran glömt nycklarna till sin lägenhet i pappas bil (typiskt henne?). Eftersom hon skulle ta tåget till Malmö på kvällen blev situationen något stressad och hon ringde och bad att få låna mina extranycklar. Jag satt på jobbet men fick låna en bil för att åka först hem och hämta extranycklarna och sen till syrran så hon kunde komma in i sin lägenhet.

Under resans gång lyssnade jag på Nour El-Refais sommarprogram. Hon berättade bland annat om hur hon blivit behandlad av kvällstidningarna när hon var med och intervjuade artister backstage på Melodifestivalen. Hon pratade också om hur svårt det är för kvinnliga komiker att ta plats och hur orättvist och jobbigt det känns att leva i ett patriarkalt samhälle.

Det var inte bara gnäll, även om det stundtals var ganska gnälligt, utan för det mesta konstruktiv kritik. Hon pekade på många saker som jag som man lätt tar för givet eller inte ens tänker på, men som försatt henne i jobbiga situationer. Hon pratade också om sin relation till Björn Gustavsson (den yngre) och hur han var som en äldre bror.

Nour är en månad yngre än min syster som jag var på väg för att hjälpa. Jag vet inte om det påverkade mig extra mycket, oavsett vilket så fick Nours sommarprogram mig att tänka till. Det fick mig att reflektera över mig, min roll i livet och hur jag kan bidra till att göra saker bättre. Jag skulle vilja passa på att tacka Nour för det (även om jag starkt betvlivlar att hon läser detta). Ett mycket bra sommarprogram. Tack Nour!

Den som missade Nour El-Refais sommarprogram kan lyssna på nätet via Sveriges Radios hemsida.

Foto: Peggy Hamberg

1 kommentar :